Siirry sisältöön
Aurora Oulussa yhdistyvät perus- ja erityistason sijaishuolto
20.11.2024 | 13:05

Oulun keskustassa sijaitseva Aurora Oulu on sijaishuollon perus- ja erityisyksikkö, joka tarjoaa kodinomaisen ja vakauttavan ympäristön 10–17-vuotiaille lapsille.

Aurora Oulu on suunnattu lapsille, joilla voi olla psyykkisiä, neuropsykiatrisia ja koulunkäyntiin liittyviä haasteita. Aurora Oulussa yhdistyvät ainutlaatuisesti perus- ja erityistasoinen sijaishuoltoyksikkö, jossa on yhteensä 14 asiakaspaikkaa jaettuna kahteen seitsemän lapsen asuinryhmään.

Aurora Oulussa työskennellään dialogisen, lasta ja hänen läheisiään osallistavan mallin mukaisesti.

– Omaohjaajat tekevät tiivistä yhteistyötä lasten kanssa tukien heidän sosiaalisia taitojaan ja arjen hallintaa. Luottamussuhteen luominen lapseen on työskentelyn perusta, toteaa Aurora Oulun palveluvastaava Maarit Salmi.

Ammattilaisten laaja erityisosaaminen tukee lasten hyvinvointia

Aurora Oulun henkilöstöllä on laaja osaaminen, joka kattaa muun muassa mielenterveystyön-, päihdetyön, neuropsykiatrisen-, erityispedagogiikan- ja kasvatusalan osaamisen. Lisäksi yksikössä hyödynnetään ART-työskentelyä (Aggression Replacement Training), jonka avulla lapsia tuetaan tunteiden säätelyssä ja sosiaalisen toimintakyvyn vahvistamisessa. Työntekijät käyttävät Lapset puheeksi -menetelmää, jolla edistetään lasten elämässä vahvuuksien tunnistamista, haavoittuvuuksien nimeämistä ja tuen suunnittelemista sekä perheen vuorovaikutusta.

– Motivoivan haastattelun tekniikka on myös keskeinen osa työskentelyämme ja se auttaa lapsia löytämään omat voimavaransa ja motivoitumaan muutokseen. Lisäksi kasvatustieteiden ammattilaisemme toimivat koulunkäynnin tukena, varmistaen, että jokaiselle lapselle tarjotaan yksilöllistä apua koulunkäyntiin liittyvissä haasteissa, Salmi kertoo.

Työryhmässä tiivistyy laaja sosionomeista (AMK), kasvatustieteen- ja erityispedagogiikan ammattilaisista, psykiatrisesta sairaanhoitajasta, yhteisöpedagogista, lähihoitajista sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajasta koostuva erityisosaaminen.

Monipuoliset työskentelytavat tukevat lasten kasvua ja kuntoutumista

Aurora Oulussa keskeisenä työskentelytapana on omaohjaajatyöskentely, jossa jokainen lapsi saa henkilökohtaista tukea omaohjaajaltaan.

– Tämä työskentely on erityisen tärkeää sosiaalisten taitojen ja arjen hallinnan vahvistamisessa. Terapeuttinen työote on läsnä arjessa, ja sitä tuetaan toiminnallisilla menetelmillä sekä monipuolisilla harrastusmahdollisuuksilla, joiden avulla lapset pääsevät kehittämään omia vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan.

Yksikössä järjestetään myös säännöllisiä yhteisöpalavereita, joissa lapset voivat vaikuttaa omaan arkeensa ja osallistua päätöksentekoon. Työskentelyssä korostuu lähimmäiset osallistava työote, jossa perheiden ja läheisten roolia tuetaan ja vahvistetaan.

– Yhteistyö perheiden kanssa auttaa vahvistamaan lapsen suhteita läheisiinsä ja sitouttamaan perheet yhteisiin kuntoutustavoitteisiin, Salmi kertoo.

Monialainen yhteistyö kuntoutuksessa

Kuntoutuksessa toimitaan yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen nuorisopsykiatrian poliklinikan kanssa. Lasten kuntoutusprosessin suunnittelusta ja toteutuksesta sekä terveydentilan seurannasta vastaavat yksikön psykiatrinen sairaanhoitaja ja omaohjaajat yhdessä lasten, muun työryhmän ja nuoren oman verkoston kanssa. Yhteistyöverkostona voivat olla nuoren tilanteeseen sopien päihdepalvelut, kuntouttavaa terapiaa tarjoavat tahot, perhetyö ja nuorten koulut.

Aurora Oulu tarjoaa tukea lapsille myös sijoituksen päätyttyä. Työskentelyä voidaan jatkaa kotiin perhetyönä, HOPE-kuntoutustiimin tuella, jälkihuoltona tai tukihenkilön avulla lapsen muuttaessa omaan asuntoon.

Aurora Oulussa on vapaita asiakaspaikkoja.
Lisätietoja sinulle antaa palveluvastaava Maarit Salmi, 050 3125 803, maarit.salmi@hoivatie.fi