Siirry sisältöön
Erityistä lastensuojelutyötä yhteen hiileen puhaltaen
19.12.2024 | 13:11

Moninainen työ lastensuojelussa tuo mukanaan myös moninaiset haasteet. Näitä haasteita ratkaistaan aina yhdessä, eikä työtä tehdä koskaan yksin. Olen työskennellyt sijaishuollon erityisyksiköissä useamman vuoden ohjaajana sekä viimeisimpinä vuosina myös tiimivastaavan roolissa. Tiimivastaavana työtehtäviini kuuluu ohjaustyön lisäksi erinäisiä esihenkilön osoittamia työtehtäviä, kuten työvuorolistojen tekoa, dokumentoinnista huolehtimista sekä arjen yleistä organisointia. Useimmiten tärkeintä työssäni on kuitenkin olla kuuntelija, jolle voi kertoa arjen ilot ja murheet. Kun vastaan tulee ongelmia, ratkaisuja mietitään yhdessä muiden tiimiläisten kanssa.

Tiimimme vahvuus on erilaisista taustoista tulevat työntekijät, joista jokainen on varustettu ainutlaatuisella elämänkokemuksellaan. Esimerkiksi yksikkömme vastuusairaanhoitajalla on vankka kokemus terveydenhuollosta. Oma esihenkilöni on puolestaan tehnyt pitkän uran lastensuojelutyössä ja näin ymmärtää, millaista yksikön arki oikeasti onkaan. Jokainen työyhteisömme työntekijä tuo mukanaan omat vahvuutensa ja kokemuksensa, joita pystytään hyödyntämään yksikön arjen pyörittämisessä. Työtä tehdään tiiviisti lasten läheisten, koulun, terveydenhuollon ja erityistyöntekijöiden kesken. Ohjaustyötä tarkastellaan meillä viikoittain ja mietitään ratkaisuja, joilla arki saataisiin sujumaan entistä paremmin. Viikoittain eteen tulee uusia tilanteita, jotka vaativat ratkaisemista, joten työssä saakin käyttää luovuutta ja joustavia ongelmanratkaisutaitoja. Vaikka tilanteet ovat joskus vaikeita, niiden ratkaiseminen tuntuu erityisen palkitsevalta.

Erityinen osaaminen ei synny itsestään. Meillä Hoivatiellä on haluttu panostaa työntekijöiden kouluttamiseen, ja jokaiselle löytyy jokin mielekäs koulutus, jolla saa syvennettyä omaa ammattitaitoaan. Koulutuksia on käyty mm. autismin kirjon, tunnetaitojen, perhetyön, vuorovaikutuksen, ohjauksen sekä mielenterveys- ja päihdetyön osalta. Ja jos mieluista vaihtoehtoa ei löydy jo valmiina tarjolla olevista koulutuksista, niitä etsitään muualta yhdessä työntekijöiden kanssa.

Myös työtyytyväisyys on ollut meillä pitkään tutkitusti hyvällä mallilla. Meillä töissä viihdytään ja huumorin voimin selätetään hankalatkin tunteet yhteen hiileen puhaltaen. Pisimpään talossa olleet ovat tehneet töitä jo useiden vuosien ajan, ja työntekijät haluavat tosissaan sitoutua tehtyyn työhön ja sen kehittämiseen yhdessä. Jokaisen panosta arvostetaan ja meillä töitä saa tehdä omana itsenään, omia vahvuuksiaan hyödyntäen. Näin esimerkin voimin näytetään myös lapsille se, että jokainen on arvokas juuri sellaisena kuin on.

Minulle on mielekästä työssäni se, että pystyn vaikuttamaan itse työn sisältöön ja laatuun. Onnekseni minulla on tiimin jäseninä sellaisia työkavereita, jotka ovat yhtä lailla innostuneita työn kehittämisestä sekä haluavat vaikeissakin olosuhteissa pyrkiä tekemään laadukasta lastensuojelutyötä. Meidän yksikössämme on helppo tarrata hihasta toista ja pyytää apua, jos jokin tilanne kaipaa ratkaisemista yhdessä. Parhaat ratkaisut syntyvätkin siten, että yhdessä haudotaan ideoita ja jatkojalostetaan ne arjen toimiviksi käytännöiksi. Aina kaikkeen ei välttämättä yksinkertaisia ratkaisuja löydy, ja yhteiskunnalliset haasteet tuovat omat kompastuskivensä meidänkin työhömme. Pyrimme siitä huolimatta sinnikkäästi jatkamaan eteenpäin – tärkeintä on taata, että lapsilla on turvallinen kasvuympäristö, jossa he saavat kasvaa ja kehittyä omana itsenään, omia vahvuuksiaan hyödyntäen.

Utanen-Nuojuan tiimivastaava Helena Greus

Lue lisää Utanen-Nuojuan toiminnasta.