Siirry sisältöön
Haluan sijaisperheeksi. Miten se tapahtuu?
24.10.2023 | 11:03

Mitä sijaisvanhemmuus vaatii perheeltä?

Sijaisperheiksi tarvitaan monenlaisia perheitä, koska sijoitettavat lapset ovat hyvin eri ikäisiä ja jokaisen lapsen historia, tausta ja suku ovat erilaisia. Sijaisperheenä voivat toimia eri elämäntilanteissa elävät perheet ja yksinelävät aikuiset, kunhan oma elämä on kunnossa.

Sijoitettu lapsi tarvitsee elämäänsä hoivaa ja turvaa. On tärkeää, että sijaisperheellä on aikaa ja halua tukea sijoitettavaa lasta tai nuorta. Lähtökohtana Hoivatien perhehoidossa on jokaisen lapsen yksilöllinen tilanne, tarpeet ja lapsen edun toteutuminen.

Sijaisperheeltä edellytämme vakaata elämäntilannetta ja hyvää terveydentilaa. Mahdollisen parisuhteen sekä taloudellisen tilanteen tulee olla vakiintunut. Molempien vanhempien tulee sitoutua sijaisvanhemmuuteen. Toisen vanhemman olisi hyvä pystyä jäämään ainakin sijoituksen alussa pois työelämästä. Perheen lasten on tärkeää hyväksyä vanhempien päätös ryhtyä perhehoitajiksi.

Turvallisen perhehoidon varmistamiseksi tarkistamme sijaisperheeksi haluavilta rikosrekisteriotteet, poliisirekisteritiedot, lääkärintodistukset ja pyydämme sosiaalitoimen lausunnon perheen asuinkunnasta.

PRIDE-valmennus on lähtölaukaus sijaisvanhemmuuteen

Tie sijaisvanhemmuuteen kulkee aina PRIDE-valmennuksen kautta. Valmennus auttaa osallistujia pohtimaan omia valmiuksiaan, joita sijoitettujen lasten hoivassa ja kasvatuksessa tarvitaan.

PRIDE-valmennuksien sisältö on vakioitu. Valmennus sisältää yhdeksän teemallista ryhmätapaamista, yksilötapaamisia valmentajien kanssa ja kotitehtäviä. Valmennus kestää noin puoli vuotta. Valmennus sisältää tietoa, pienryhmätyöskentelyä ja kokemuksellisia harjoituksia, joiden avulla osallistujat eläytyvät tilanteisiin, joita sijoitetut lapset ja heidän läheisensä voivat kokea. Valmennuksen aikana osallistujat arvioivat omia vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan yhdessä valmentajien kanssa. 

PRIDE-valmennuksessa kouluttajina toimivat aina Hoivatien perhehoidon sosiaalityöntekijä ja kokenut sijaisvanhempi yhdessä. Valmennuksen lopussa tehdään yhteinen loppuarviointi perheen valmiuksista toimia perhehoitajina. Valmennus ei sido vielä mihinkään, vaan päätöksen sijaisperheeksi ryhtymisestä voi tehdä vasta valmennuksen jälkeen.

Lue lisää PRIDE-valmennuksesta tästä linkistä.

Vahva ja laadukas tuki

Hoivatien perhehoidossa tarjoamme vahvan ja moniammatillisen tuen perheille koko lapsen sijoituksen ajan.  Hoivatien perhehoidon työntekijän käy perhehoitajan kotona kotikäynnillä vähintään kerran kuukaudessa. Tarjoamme lisäksi tiiviin yhteydenpidon puhelimitse tai etäyhteydellä. Mahdollistamme perhehoitajalle lakisääteiset vapaat sijaishoitajan avulla.

Hoivatie järjestää perheilleen kattavasti perhehoitajuutta tukevaa koulutusta, konsultaatiota, työnohjausta ja virkistystoimintaa. Perhehoitoon sijoitetuille lapsille tarjoamme muun muassa vertaisryhmätoimintaa ja muuta perhehoidon yksilöllistä tukea.

Katso tiedot seuraavista PRIDE-valmennuksista tästä.

Jos olet kiinnostunut sijaisvanhemmuudesta ja PRIDE-valmennuksesta niin jätä yhteystietosi tällä sivulla olevan Sijaisperheeksi -lomakkeen kautta. Otamme sinuun yhteyttä ja kerromme lisää!