Olli Nisula ja Taneli Ronkainen työskentelevät Hoivatien Muhoksen lastensuojeluyksiköissä, Nisula Karhulassa ja Ronkainen Salorinteellä. Nuorten miesten urapolku Hoivatien työntekijäksi on samankaltainen – kumpikin aloitti uransa kesätyöntekijänä.
– Työskentelin Karhulassa kesätyöntekijänä vuosina 2021 ja 2022, jonka seurauksena innostuin lastensuojelutyöstä ja jäin tänne töihin, Nisula kertoo.
– Samansuuntainen tarina minullakin: keväällä 2023 aloitin keikkalaisena Salorinteellä, jonka jälkeen jatkoin sitten kesätyöntekijäksi ja myöhemmin vakituiseen työsuhteeseen, Ronkainen toteaa.
Nisulalla ja Ronkaisella on molemmilla pohjalla nuoriso-ohjaajan tutkinto. Tällä hetkellä Nisula viimeistelee luokanopettajaopintojaan ja Ronkainen opiskelee toista vuotta sosionomiksi. Ennen Hoivatietä Ronkaisella oli jo ennestään kokemusta lastensuojelutyöstä, mutta Nisulalle lastensuojelutyö oli hyppy uuteen.
– Etsin työtä, joka olisi sidoksissa opiskelemaani alaan. Minulla oli tuolloin ystävä töissä Salorinteellä, joka suositteli Hoivatielle hakemista. Kokemus oli alusta alkaen hyvin positiivinen. Osaamistasoni huomioitiin hyvin ja sain vastuuta pikkuhiljaa osaamisen karttuessa. Työporukka täällä on aivan loistava, ja he ottivat uuden työntekijän kaikin puolin hyvin vastaan, Nisula kertoo.
Myös Ronkainen päätyi Hoivatielle ystävänsä suosittelemana.
– Minut otettiin todella hyvin vastaan. Pidin siitä, että osaamiseeni ja kokemukseeni luotettiin, ja sain osalleni myös vastuuta heti alusta alkaen. Perehdyttäminen kesätyöntekijän tehtävään oli kattava ja siinä olivat mukana sekä palvelu- että tiimivastaava.
Osaamistasoni huomioitiin hyvin ja sain vastuuta pikkuhiljaa osaamisen karttuessa.
Sekä Nisula että Ronkainen korostavat tuen merkitystä kesätyöntekijälle. Työyhteisön tuki varmistaa, että kesätyöntekijä oppii toimimaan työtehtävässään, kasvaa ammatillisesti sekä uskaltaa kohdata työn tuomat haasteet turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä.
– Tässä työssä on paljon sellaisia asioita, jotka oppii yksinkertaisesti käytännön tekemisen ja kokemuksen myötä. Kesätyöntekijänä työskennellessäni minun ei tarvinnut pelätä, jos en osaakaan jotakin. Työkaverit olivat mielellään tukemassa ja opastamassa, ja työhön pääsi nopeasti sisään, Nisula kuvaa.
Miehet kertovat pohtineensa, miten kulkeminen Oulun keskustasta Muhokselle onnistuu. Huoli osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä osa Muhoksen yksiköistä on hommannut vuokra-auton kesätyöntekijöiden käyttöön. Ronkainen nostaa esille lisäksi kimppakyydit, joita hyödyntää paljon kulkemisessaan.
– Meillä on kimppakyytilista, jossa sovitaan työmatkakyytejä. Lisäksi työvuorolistoissa huomioidaan kulkemiset. Minulla ei ole ajokorttia, mutta viime kesänä käytin julkisia vain muutamia kertoja, kertoo Ronkainen.
Lastensuojeluala tarjoaa mahdollisuuden tehdä merkityksellistä ja palkitsevaa työtä. Työntekijä on avainasemassa edistämässä lasten ja nuorten hyvinvointia ja heidän oikeuksiensa toteutumista.
– Hoivatien arvot, kuten merkityksellinen suunta ja luottamuksellinen suhde, näkyvät työssämme konkreettisesti. Meillä on yksikön seinällä arvotaulu, johon arvot on kirjattu myös nuorten nähtäville, kertoo Ronkainen.
Julkisessa keskustelussa korostuu usein lastensuojelualan kriisitilanteet ja ongelmakohdat. Vaikka vaikeita hetkiä ajoittain työssä kohtaakin, pääsääntöisesti työ miesten mukaan mukavaa ja antoisaa.
– Kaikissa töissä on rankat puolensa. Nuorten kanssa koemme paljon positiivisia hetkiä ja touhuamme arkisia asioita. Laitamme ruokaa, pelaamme videopelejä ja ulkoilemme. Paljon on sellaista leppoisaa arkea, Ronkainen kuvaa.
– Kyllä, ja haastavien asioiden läpikäynti ja työstäminen on myös osaltaan tämän työn suola. Täällä on kaikin puolin hyvä tehdä työtä, Nisula summaa.
Muhoksen lastensuojelun erityisyksiköihin haetaan nyt kesätyöntekijöitä. Katso avoimet paikat täältä.
Täytä lomake, otamme sinuun pian yhteyttä.