Aleksi on 20-vuotias nuori mies. Taiteellinen, herkkä lapsi pärjäsi hyvin peruskoulussa ja kavereita oli. Yläasteen loppumetreillä Aleksi tipahti kaveriporukoista. Yhtäkkiä kukaan ei enää pyytänyt Aleksia mukaan.
- Kaverisuhteet olivat haasteellisia yläkoulussa ja samaan aikaan koronaepidemia vaikutti opiskelumenestykseen. Itsenäinen työskentely oli haastavaa ja keskiarvo tipahti. Tukitoimia ei saanut, koska ei ollut diagnoosia, Aleksin äiti kertoo.
Peruskoulun jälkeen Aleksi päätyi lukioon ja kävi sitä kaksi vuotta. Yläkoulun jäljet kuitenkin näkyivät: kodin ulkopuolinen sosiaalinen elämä oli suppeaa, mutta kotiloissa Aleksi oli kuitenkin sosiaalisesti avoin ja aktiivinen.
Aleksilla ei ollut kykyä keskittyä opetukseen. Kotona kannustettiin oman polun etsimiseen ja toisen lukiovuoden jälkeen Aleksi siirtyi vanhempien kannustamana taidekouluun, jossa saattoi keskittyä täysillä piirtämiseen ja kokeilla ryhmässä työskentelyä oman tekemisen kautta.
Taidekoulussa sosiaalisuus suhteessa ikätovereihin oli kuitenkin haasteellista. Aleksi työskenteli mielellään itsenäisesti.
- Aleksi tarvitsi paljon tilaa ja rauhaa, jotta pystyi keskittymään työskentelyyn. Siinä mielessä taidekoulu oli tähän elämän tilanteeseen sopiva paikka, että itsenäinen työskentely mahdollistettiin, eikä pidetty ongelmana sitä, ettei Aleksi pystynyt toimimaan ryhmän mukana.
Taidekoulun aikana perheen kesken alettiin miettiä muita tukitoimia.
- Kun alettiin etsiä tukea, NUOTTI-valmennus tuli ensimmäisenä vastaan. Kysyin valmennuksesta Hoivatien palveluesimieheltä ja haettiin Aleksille paikkaa. Halusimme selvittää Aleksin vahvuudet ja saada apua sosiaalisten tilanteiden pelkoihin, koska on ihan turha hakea kouluun, jos sosiaalisiin haasteisiin ei saa apua.
Päätös paikasta NUOTTI-valmennukseen tuli nopeasti ja Aleksi pääsi aloittamaan valmennuksen kesällä 2024. Valmennusjakso kesti puoli vuotta ja henkilökohtaisena NUOTTI-valmentajana toimi Heidi.
- Sain tulla Aleksin mukaan ensimmäiselle NUOTTI-tapaamiselle. Kun ajettiin sieltä kotiin, ensimmäistä kertaa vuosiin omilta harteilta tipahti jotain ja tuli tunne, että ehkä tästä vielä jotenkin selvitään. Aleksilla oli nyt omien vanhempien lisäksi kolmaskin aikuinen, joka otti pojan tosissaan ja oli täysillä tukena.
NUOTTI oli ensimmäinen paikka yhdeksännen luokan jälkeen, mihin Aleksi sitoutui. Heidi näki Aleksin tuen tarpeen ja alusta saakka valmennuksessa keskityttiin Aleksin vahvuuksien mukaisten ammatillisten suunnitelmien tekemiseen. Aleksi kävi Heidin kanssa tutustumassa itseään kiinnostavaan kuntouttavan työtoiminnan paikkaan ja aloitti siellä säännölliset käynnit.
- Aleksi kertoi, että tuntui heti kuin olisi ollut siellä aina. Keskittymiskyky palautui ja hän saattoi olla levollisesti ryhmässä. Kuvallinen ilmaisu ja piirtäminen ovat aina olleet hänen persoonaansa, mutta NUOTIN ja työtoiminnan aikana on tullut lisäksi uusia toimintatapoja arkeen. Nyt mukana on itsensä johtamista ja lisää kanavia omalle tekemiselle. Piirtämisestä ja kuvittamisesta on tullut tavoitteellista. Aleksi ottaa tekemisensä tosissaan eikä vähättele enää itseään. Nyt hän on huomannut, että kuvittaminen voisi olla tulevaisuudessa työ.
Vanhemmalle NUOTTI näyttäytyy lottovoittona. Aleksin äiti kiittää Heidin ammattitaitoa ja kykyä kohdata nuori.
- Aleksi sanoi, että vaikka vanhemmat ovat kotona nähneet hänet ja auttaneet, on tärkeää saada myös ulkopuolelta samanlainen kokemus. NUOTIN tukitoimien ansiosta Aleksin oma ääni, motivaatio, itsetunto ja oma tunne pystymisestä alkoivat vahvistua. NUOTIN ensimmäisestä tapaamisesta lähtien on ollut tunne, että nuori saa sieltä sellaisen tuen ja turvan, että työskentelyyn pystyy sitoutumaan ja kuntoutuminen voi alkaa. Kun nuori otetaan tosissaan, suhtautuminen asioihin ja luottamus itseen muuttuu. Toivoisi, että kaikki nuoret saisivat kokea nähdyksi ja kuulluksi tulemisen.
Aleksin äiti kannustaa toisia vanhempia tukitoimien hakemiseen. Vaihtoehtoja on, mutta vanhemmatkaan eivät voi tietää niitä kaikkia. Peruspolkuun ei jokainen nuori yläkoulun jälkeen kuitenkaan pysty. NUOTTIA eivät kaikki saa, mutta yksin tai kotiin jääminen ei ole vaihtoehto. Yhteiskunta tuntuu lisäävän kiirettä, mutta nuoret tarvitsevat aikaa ja sitä pitää pystyä antamaan.
- Nuoren oikeus on löytää vanhemman lisäksi ihminen, joka ottaa hänet tosissaan. Nuoressa ei ole mitään vikaa. Jokainen tarvitsee omanlaisensa polun ja oman aikansa sekä aikuisia, jotka malttavat olla levollisesti rinnalla pidemmän ajan. Omakin suhtautuminen ihmisiin on muuttunut. Sanoisin, että ei lähdetä mukaan kiireeseen ja hätäilyyn.
- Kyllä nuori pystyy, kun on aikaa ja ihmisiä.
--------------------------
Infoa NUOTTI-valmennuksesta
Jos olet 16–29-vuotias nuori ja koet tarvitsevasi tukea työ- ja opiskelukuvioiden selvittelyssä, elämän- tai arjenhallinnan kiemuroissa tai sinua kiinnostavien toimintojen tai palveluiden selvittelyssä, hae Kelalta NUOTTI-valmennusta ja tule meille asiakkaaksi.
NUOTTI-valmennuksessa saat itsellesi henkilökohtaisen valmentajan, jonka kanssa työskentelet koko valmennuksen ajan. Valmennus on sinulle maksutonta.
Valmennukseen sisältyy säännölliset tapaamiset oman valmentajasi kanssa sekä mahdollinen verkostotyö muiden palveluidesi kanssa.
Saat yksilöllisen ja luottamuksellisen valmennuksen. Valmennuksen lähtökohtana ovat sinun omat tavoitteesi ja tarpeesi. Valmentajasi sitoutuu sinuun, arkeesi ja suunnitelmiisi.
Valmennuksen keskiössä ovat vahvuuksiesi ja voimavarojesi tunnistaminen ja vahvistaminen.
Lisätietoa Nuotti-valmennuksesta ja työntekijöidemme yhteystiedot löydät verkkosivuiltamme:Ammatillinen kuntoutus - Hoivatie
Täytä lomake, otamme sinuun pian yhteyttä.