Siirry sisältöön
Nuotti-valmennus on nuoren oman toimijuuden tukemista
23.03.2023 | 09:20

On maaliskuu ja olen saanut työskennellä koko lailla vuoden Nuotti-valmentajana. Uuden työn opettelu sekä sisäistäminen on ollut äärimmäisen antoisa matka, tai oikeammin vasta matkan alku. Matka, josta suurin kiittäminen on kohdalleni osuneiden huikeiden nuorien. Heistä joka ikinen on jollain tavalla opettanut myös minua yhteisen matkamme aikana.

Kun minulta kysytään mitä teen työkseni ja kerron olevani Nuotti-valmentaja, kohtaan usein edelleen hämmennystä siitä, mitä sellainen Nuotti-valmennus oikein on. Ja kun kysyjälle kerron, on pääsääntöisesti vastaus, että kaikki nuorethan ansaitsisivat oman Nuotti-valmentajan. Tästä ei voi olla kuin täysin samaa mieltä.

Antoisinta työssäni on ehdottomasti kohtaamiset nuorten kanssa. Ne kaikkein tavallisimmat arjen kohtaamiset. Uskon, että tavallisessa arjessa on paljon voimaa. Harjoitellaan vaikkapa sitten ensimmäistä kertaa omilleen muuttaneen nuoren kanssa pyykinlajittelua, ruuan laittoa, laskujen maksamista tai pohditaan miten verotus yhteiskunnassa toimii. Tutkitaan vaihtoehtoja palata opintojen pariin, pohditaan omia urahaaveita ja tuetaan nuorta, jos ei poistamaan niin ainakin madaltamaan toimintakykyä kaventavia esteitä. Työskentely on aina tavoitteellista ja punaisena lankana toimii nuoren itse asettamat tavoitteet. Joidenkin kanssa otetaan valtavia harppauksia ja joidenkin kanssa edetään pienemmin askelin. Yhtä arvokkaita molemmat.

Nuotti-valmennushan siis on Kelan nuorille suunnattua ammatillista kuntoutusta. Palvelu on matalan kynnyksen palvelua sekä nuorille helposti saavutettavissa, sillä valmennukseen pääsee ilman lääkärin lähetettä ja sitä voi hakea Kelasta, vaikka puhelinsoitolla. Valmennus on nuorelle maksutonta. Valmennus on tarkoitettu 16–29-vuotiaille nuorille, joilla on esimerkiksi haasteita arjen hallinnassa, vaikeuksia opiskelu- tai työelämässä, toimintakyky erinäisitä syistä kaventunut tai muutoin tulevaisuuden suunta on kadoksissa.

Valmennusta voisi kuvailla matkaksi, jossa usein määränpää saattaa vielä alussa olla tuntematon. Nuotti-valmennus tarjoaa matkalipun sille matkalle, joka yhdessä nuoren kanssa suunnitellaan ja kuljetaan. Valmentajana koen olevani matkakumppani, jolla on aidosti aikaa sekä kiinnostusta paneutua nuorelle tärkeiden asioiden ääreen. Joskus matkan edetessä tarvitaan uutta karttaa, joskus levähdystaukoa ja välillä saatetaan jäädä hetkeksi ihastelemaan maisemia. Toisinaan sitten taas saatetaan hypätä pikajunan kyytiin. Matka on kuitenkin jokaisen kohdalla oman näköisensä.

Valmennus räätälöidään jokaisen nuoren kohdalla yksilöllisesti, nuoren omista tarpeista lähtöisin. Tämä myös lyhyen kokemuksen kautta näyttäytyy nuoren sitoutumisena työskentelyyn. Koen, että merkittävässä roolissa on, että valmentajana saan kiinni siitä, mitä nuori kaikkine asioineen, historioineen, vahvuuksineen ja haasteineen on. Tämä onnistuu vain luomalla luottamuksellisen suhteen. Valmennuksen peruspilarina koen olevan sen, että nuori kokee tulleensa kuulluksi, hyväksytyksi ja nähdyksi.

Totesin aiemmin, että jokainen nuori osaltaan on myös opettanut minua. He ovat haastaneet omia toiminta- sekä ajatusmallejani työntekijänä. Jokainen nuori omalla tarinallaan on lisännyt ymmärrystäni sekä avartanut näkökulmia. He ovat myös inspiroineet minua työntekijänä, haastavista lähtökohdista huolimatta. Tälläkin hetkellä useamman nuoren kanssa jännitetään kevään yhteishaun tuloksia yhdessä.

Kirjoittaja Sanna Halonen toimii NUOTTI-valmentajana Varsinais-Suomen alueella.

---

  • NUOTTI-valmennuksessa 16–29-vuotias nuori saa itselleen henkilökohtaisen valmentajan, joka tapaa nuorta ja tarvittaessa nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia nuoren omassa arkiympäristössä. Valmentaja ja nuori pitävät yhteyttä myös tapaamisten välissä.
  • Nuori tai hänen kanssaan työskentelevä taho voi ottaa yhteyttä Kelaan, jossa asia ohjataan kuntoutuksen asiantuntijalle.
  • Kesto 20 h 5 kk aikana
  • Hoivatiellä on Nuotti-valmentajia Pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa
  • Hoivatien valmentajiin pääsee tarkemmin tutustumaan Hoivatien nettisivuilla.