Siirry sisältöön
Polokassa vain perheellä on väliä
24.10.2023 | 11:16

Polokka-perhekuntoutus Muhoksella on lasta suojaavaa kuntoutusta lapsiperheille, joissa vanhempien kyky toimia vanhempana on heikentynyt. Syynä voi olla päihteiden käyttö, äkillinen kriisi, arjen hallinnan ongelmat tai psyykkiset ongelmat. Polokassa kuntoutetaan myös lasta odottavia perheitä.

Kuntoutukseen saapuvan perheen arjen hankaluuksien taustalla on useasti vanhemman tai molempien vanhempien päihteidenkäyttö. Kuntoutukseen perheet ohjautuvat ympäri Suomen. Polokassa voi olla samanaikaisesti kuntoutumassa viisi perhettä.

– Työskentelemme useimmiten perheiden kanssa, joiden arki on sekaisin vanhemman päihteidenkäytön tai arjen kuormittumisen vuoksi. Toiminnan lähtökohtana on ensisijaisesti turvata lasten hyvinvointi ja ehkäistä huostaanotot. Perheet ohjatuvat kuntoutukseen hyvinvointilalueiden lastensuojelun kautta, toteaa Polokan palveluvastaava Minna-Riikka Miettinen.

Useasti kotikunnan omat palvelut on jo kokeiltu ennen perhekuntoukseen tuloa. Polokka on monelle perheelle viimeinen mahdollisuus säilyä yhdessä.

– Täällä pystymme tarjoamaan intensiivistä tukea koko perheelle. Kaikki toiminta lähtee siitä, että pyrimme aikaansaamaan perheessä muutosta, jonka he saisivat vietyä kotiin ja normaaliarkeen, Miettinen kertoo.

Kuntoutus on alku muutokselle

Heti alusta asti perheille korostetaan, että perhekuntoutus on alku koko perheen itsenäiselle muutokselle, joka jatkuu perhekuntoutusjakson päätyttyä kotipaikkakunnalla ja kotona.

Aikuiset käyvät tarvittaessa päihdekatkon ennen Polokkaan tuloa, jotta edellytykset varsinaiselle perhekuntoutukselle saadaan turvattua. Koska kuntoutus perustuu vapaaehtoisuuteen on omaakin motivaatiota perheillä löydyttävä.

– Jonkinlaisia voimavaroja ja tahtoa kuntoutua on perheellä oltava ennen meille tuloa, jotta kuntoutus onnistuu. Oman tilanteen ja ongelman myöntäminen on kuntoutumisen ensimmäinen askel, Miettinen toteaa.

Perhekuntoutusmalli

Polokan perhekuntoutus rakentuu motivoitumisjaksosta, kuntoutumisjaksosta ja jatkokuntoutumisjaksosta.

– Kaikki alkaa tutustumistapaamisella perheen kanssa joko perheen kotona tai täällä Polokassa. Haluamme selvittää perheen tilanteen ennen varsinaisen kuntoutuksen alkamista. Kuulemme viranomaisten ja perheen huolenaiheet sekä vahvuudet. Ja tietenkin käydään perheen kanssa läpi mitä seuraavien kuukausien aikana tapahtuu, Miettinen kertoo.

Varsinainen tiivis perhekuntoutus tapahtuu Muhoksella. Perheet asuvat kuntoutuksen ajan omissa tilavissa ja viihtyisissä rivitalohuoneistoissa. Kuntoutusjakso Muhoksella kestää perheen yksilöllisten tarpeiden mukaan noin 3-6 kuukautta.

Perhekuntoutus toteutetaan yksilöllisiä ja perhekohtaisia, yhteistoiminnallisia tuki-, ohjaus- ja ryhmäkuntoutumismenetelmiä käyttäen. Kuntoutus on moniammatillista vertais- ja verkostotyötä. Ensitapaamisella alkanut vanhemmuuden arviointi jatkuu läpi koko kuntoutuksen yhdessä perheen ja sijoittavan sosiaalityöntekijän kanssa. Lapsen tilanteen arviointi ja kuntoutus toteutetaan ikä- ja kehitystaso huomioiden. Vanhemmat ja lapset käyvät yksilö-, ryhmä- ja parikeskusteluja henkilökunnan sekä vertaisryhmien kesken.

– Perheenjäsenet osallistuvat ryhmiin ja yhteisöllisiin kuntoutumistoimintoihin oman kuntoutumisohjelman mukaan. Perheille suunnitellaan yhteinen viikko-ohjelma, johon merkitään ryhmä- ja yksilökeskustelut, lasten kouluajat, kauppapäivät ja muu yhteinen toiminta. Aikuisten ryhmien aikana perhekuntoutusohjaajat huolehtivat lapsista. Perheillä on aikaa yhdessä olemiseen ja omatoimiseen harrastamiseen, Miettinen kertoo.

Alle kouluikäisille lapsille järjestetään monipuolista ohjattua yksilö- ja ryhmätoimintaa yksikössä. Kouluikäiset lapset käyvät koulua joko kotikouluissaan (Oulusta, Muhokselta tai muilta lähialueilta tulevat) tai Polokan omissa opetusryhmissä Muhoksella Nuorten Ystävien koulussa tai Pohjolan koulussa.

Jokaisella lapsella on omaohjaaja ja lasten ikä huomioiden heidän kanssaan hommaillaan arkisia, normaaleja asioita kuten ulkoillaan, leikitään ja pelataan.

– Tärkeää on, että lapsilla on täällä aikaa leikkiin ja yhdessäoloon, normaaliin perhe-elämän viettoon päihteettömien vanhempien kanssa, Miettinen toteaa.

Vertaisryhmät tärkeä osa kuntoutusta

Vertaisryhmissä vanhemmat ja lapset voivat puhua ja jakaa tunteitaan.  

– Vanhemmilla on esimerkiksi vanhemmuusryhmä ja päihderyhmä sekä jokaisella perheellä oma perheryhmä. Lapsillakin on omat ikätason ryhmänsä. Läheisverkosto nähdään tärkeänä osana kuntoutusta. Esimerkiksi perheen isovanhemmat voivat tulla viikonlopuksi tapaamaan läheisiään tänne Polokkaan, Miettinen sanoo.

Perheille järjestetään kuntoutusjakson aikana läheispäivä, johon perheet voivat kutsua tärkeitä läheisiään. Läheispäivän aikana keskustellaan riippuvuussairaudesta sekä miten läheiset voivat tukea päihdeongelmaista kuntoutumaan.

Polokan henkilökunta muodostuu palveluvastaavasta, perhekuntoutusohjaajista, päihdetyöntekijästä, perheterapeutista, psykiatrista ja sosiaalityöntekijästä. Polokan palveluita täydennetään tarvittaessa muilla Hoivatien tai Muhoksen kunnan palveluilla.

– Vanhemmilla on mahdollisuus tavata päihdelääkäri kuukausittain, ja sairaanhoitajan palvelut ovat käytössä päivittäin. Perheiden kuntoutus on todella tiivistä moniammatillista yhteistyötä, jossa koko kuntoutuksen ajan on mukana myös perheen kotikunnan palveluverkosto, Miettinen kiteyttää lopuksi.

Lisätietoja Polokka-perhekuntoutuksesta.