Siirry sisältöön
Tänne on hyvä tulla töihin
23.12.2022 | 12:36

Hoivatien Veljeskoti Oulussa on sotainvalidien oma palvelukoti, joka tarjoaa lyhytaikaista ja pitkäaikaista asumista, hoivaa ja kuntoutusta sotainvalidien lisäksi myös rintamaveteraaneille ja heidän puolisoilleen sekä lotille.

Ammattitaitoinen henkilökunta huolehtii siitä, että asukkaat saavat parasta mahdollista hoivaa ja huolenpitoa ympäri vuorokauden. Kesäkaudella alan opiskelijoilla on iso merkitys Veljeskodin arjessa. Veljeskodin palveluvastaava Eeva Määttä kiittelee kesän 2022 kesätyöntekijöitä.

– Meillä on upea ja innokas joukko nuoria sijaisia! On tärkeää, että onnistumme perehdytyksessä ja pystymme vaalimaan iloa työhön. Jollekin tämä on ensimmäinen kesätyö, toiselle mahdollisuus tutustua hoivatyöhön opintojen ohessa. Veljeskodissa on paljon yhteisöllisyyttä, yhdessä tekemistä, ja suuntaamme usein torille ja retkille. Tähän toimintaan haluamme kesätyöntekijämme mukaan.

Veera on toisen vuoden lähihoitajaopiskelija Suomen Diakoniaopistossa.

– Olin viime jouluna täällä ikääntyneiden palveluihin liittyvässä harjoittelussa ja sen jälkeen keikkatyössä; sovittiin jo silloin palveluesimiehen kanssa, että tulen myös kesätöihin. Veljeskoti on tuttu ja turvallinen työpaikka; tänne on hyvä tulla töihin.

Erika opiskelee toista vuotta fysioterapeutiksi Lapin ammattikorkeakoulussa.

– Etsin ensisijaisesti oman alan kesätöitä, mutta huomasin Veljeskodin hakevan hoitajia. Juttelin Eevan kanssa, ja selvisi, että voisin tehdä täällä fyssarin juttuja. Saan kosketusta oman alan juttuihin, ja vaikka minulla ei suoraan ole kokemusta ikääntyneiden palveluista, niin olen pärjännyt hyvin.

Jenny puolestaan opiskelee Oulun ammattiopistolla toista vuotta lähihoitajaksi. Kesän työkokemus on ollut niin hyvä, että hän miettii keikkatöiden tekemistä syksyllä.

– Aloin tammikuussa katseleen oman alan sijaisuuksia. Pidettiin palveluesimiehen kanssa Teams-palaveri, ja keskusteltiin mm. siitä, miten opiskelut on menny. Sain sijaisen paikan, tein keikkaa kevään ajan koulun ohella, ja minua pyydettiin heti kesätöihinkin. Olen aikaisemmin hoitanut enemmän vuodepotilaita; täällä taas asiakkaat ovat itsenäisiä, ja se on ollut hyvä asia.

Lilli on valmistunut puoli vuotta sitten lähihoitajaksi, ja opiskelee nyt hammashoitajaksi. Hän sai vihjeen Veljeskodista kaveriltaan.

– Veljeskoti on ollut mieleinen paikka: täällä on rauhallista ja asukkaat ovat omatoimisia. On ollut kivaa.

Veera, Jenny, Lilli ja Erika kokevat eduksi, sen että kesätöissä on yhtä aikaa saman ikäisiä ja samassa tilanteessa olevia työntekijöitä, vaikka käytössä on myös vakituisten työntekijöiden kokemus ja näkemys.

– Ensimmäisinä työpäivinä uskalsin kysyä toisilta ilman, että olisin ajatellut heidän pitävän kysymyksiä hölmöinä. Minulla oli ensimmäisen päivän joku koko ajan mukana, ja kävimme läpi toimintaa ja perusjuttuja, Erika kertoo.

Veera kiittelee harjoittelun alussa saamaansa perehdytystä. Asukkaat ja heidän asiansa käytiin hyvin tarkasti läpi. Kesätöiden aloittaminen tätä taustaa vasten oli helppoa.

– Kesän alussa oli heti selvillä, mitä täällä tehdään, ketä täällä on ja mitä on muuttunut. Pääsin hyvin kärryille, ja kaikki ovat olleet apuna.

– Ensimmäisenä päivänä tuli tosi paljon asiaa, ja olin ihan öö aapisen laidalla. Sen jälkeen työt meni jo ihan kunnolla, Lilli sanoo.

Jenny kokee, että työkokemus muista vastaavista työtehtävistä auttoi työn aloittamisessa Veljeskodissa, ja toivoo, että opiskelijoiden osaamiseen suhtauduttaisiin kaikkialla realistisesti.

Kesäsijaiset tekevät Veljeskodissa aamu- ja iltavuoroa. Lilli kiittelee mahdollisuutta tehdä työn ohessa lääkelupatenttejä. Tentin suorittamisen jälkeen lääkelupa on kunnossa seuraavat viisi vuotta työpaikasta riippumatta.

Veljeskodin ilmapiiri ja kodinomaisuus saavat kiitosta.

– Täällä on hyvä henki ja työtä saa tehdä rauhassa ilman hirveää kiirettä. Asukkaat ovat omatoimisia. Ainoa miinus on oikeastaan se, että keittiöhommia ja siivousta on paljon: ollaan mietitty, että kuuluuko tämä oikeasti hoiva-alaan, Lilli, Veera, Erika ja Jenny sanovat ja jatkavat:

– Täällä on oikeasti aikaa käydä ulkona ja järjestää asukkaille virikkeitä. Asukkaat viettävät täällä rentoa kotielämää. Itsellekin tulee sellainen olo, että ihan kuin tulisi kotiin.