Tammikuussa 2020 pyörähti käyntiin Helsingin kaupungin kilpailuttama innovatiivinen hankintaprosessi, johon Työelämäpalvelut lähti mielenkiinnolla mukaan. Monivaiheisen ja sinnikkyyttä vaativan kilpailutusprosessin jälkeen pääsimme kumppaniksi toteuttamaan omaa innovatiivista näkemystä työllisyyspalveluiden työnhakijoiden työllistymisen tueksi. Näin uuden vuoden alussa on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan, miten meillä on mennyt.
Palvelun tuotantovaihe käynnistyi 1.7.2021 ja vuoden vaihteeseen 2022 mennessä Hoivatien valmennuspalvelussa on ollut mukana yhteensä 236 haastavassa työmarkkinatilanteessa olevaa työtöntä työnhakijaa. Asiakkuuksista 150 on päättynyt joulukuuhun 2022 mennessä uskomattomin tuloksin: 77 % valmennuksessa mukana olleista työnhakijoista on päässyt kiinni työelämään tai kiinnittynyt valmennuksen avulla tutkintoon johtavaan koulutukseen (13). Työelämään kiinnittymiset tarkoittavat toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita (34), työllistymisiä avoimille työmarkkinoille yli 6 kk (16), alle 6 kk (36) sekä palkkatukitöitä yrityksessä tai 3. sektorilla vähintään 6 kk (27). Asiakkuuden kesto palvelussa voi olla 12 kk.
”Miten te sen teette?” on usein työntekijöille esitetty kysymys, kun puhutaan palvelun tuloksista. Resepti on varsin yksinkertainen: sitoutuminen ja luottamus yhteiseen tekemiseen, tavallisten asioiden voima sekä ripaus luovaa hulluutta.
Meille tärkein voimavara ja onnistumisen tae on huippuammattilaisten tiimi, joka on sitoutunut palveluun, organisaatioon sekä asiakkaisiin ja joka toimii saumattomasti kohti yhteistä tavoitetta. Palvelun työhönvalmentajien ja työelämäasiantuntijoiden lisäksi tarvitsemme kumppaneita tälle onnistuneelle matkalle. Innovaatiokumppanuus on tuonut mukanaan uusia oivalluksia, ketteriä kokeiluja ja mahdollisuuden tarkastella toimintatapoja avoimesti. Toimiva yhteistyö työllisyyspalveluiden asiantuntijoiden kanssa vahvistaa moniammatillista osaamista ja mahdollistaa työnhakijoiden kokonaisvaltaisen elämäntilanteen tarkastelun.
Mielestäni on hienoa, että palvelun keskiössä olevat työnhakija-asiakkaat ovat uskaltaneet luottaa ja sitoutua yhteiseen työskentelyyn valmentajien kanssa haastavasta työmarkkinatilanteesta huolimatta. Heissä on paljon osaamista, joka jää monesti huomaamatta tavanomaisessa työnhaussa. Liian usein haetaan täydellistä moniosaajaa, jolloin kaikilla ei ole rohkeutta laittaa hakemusta sisään ja moni potentiaali jää hyödyntämättä. Rinnalla kulkevan kannustajan tuella vahvistamme työnhakijan uskoa omiin kykyihin ja luomme yhdessä työnantajien kanssa vaihtoehtoisia rekrytointitapoja, kohtaamisia ja pitkäkestoisia ratkaisuja työnhakijoiden yksilöllisille poluille. Myös työnantajat saavat valmennuspalvelun kautta räätälöityä tukea rekrytoinnin eri vaiheisiin omien tarpeiden mukaan. Valmentajilta saa tietoa esimerkiksi työllistämisen tuen eri palveluista, tukea työllistämisehdon täyttämiseen ja riittävän pitkäkestoisen tuen varsinaiselle työpaikalle.
Aidosti räätälöidyllä tuella avataan ovia ja luodaan mahdollisuuksia haastavassa työmarkkinatilanteessa oleville työnhakijoille.
Räätälöityä valmennuspalvelua tuotetaan mallilla, jossa katse siirretään tulevaisuuteen. Toki tuloksen tekeminen on meille tärkeää, mutta sitäkin tärkeämpää on kohdata asiakas, kuunnella ja lähteä etsimään yhdessä hänen toiveisiinsa ja tarpeisiin sopivia pitkäkestoisia ratkaisuja. Luotamme prosessiin ja siihen, että riittävän intensiivisellä tuella tuloksia syntyy. Ja mikä parasta, toimintamalli on kopioitavissa valtakunnallisesti eri alueille. Matka on ollut tähän mennessä huikea ja onneksi sitä on vielä jäljellä. Jään innolla odottamaan, minkälaisia innovatiivisia ja rohkeita avauksia uusi vuosi tuo tullessaan.
Räätälöity valmennuspalvelu on tarkoitettu Helsingin kaupungin Työllisyyspalveluiden asiakkaille, jotka tarvitsevat henkilökohtaista ja intensiivistä tukea ja ohjausta saavuttaakseen työllistymisen tavoitteensa. Palvelu on laajentunut alkuvuodesta myös Lapin alueelle.
Anu VanhatupaPalveluesimies, työelämäpalvelut
Täytä lomake, otamme sinuun pian yhteyttä.