Siirry sisältöön
Yksilöt ja yhteinen yhteiskunnallinen huoli esiin taiteen keinoin
07.11.2024 | 09:33

Syksyn aikana ODL:n Nuorten Ystävien ja Hoivatien toiminnoissa toteutettiin Ajatuksia hoitojonossa -yhteisötaideteosprojekti vahvassa yhteistyössä Oulun Sarjakuvakeskuksen kanssa. Sarjakuvalliseen ilmaisuun pohjautuvan yhteisötaideteoksen tekemiseen osallistui omalla kuvituksellaan useita kymmeniä toimintojen parissa olevia ihmisiä ympäri Suomen sekä lukuisia muita henkilöitä ja yhteistyötahoja, jotka kokivat asian itselleen tärkeäksi ja halusivat lähteä mukaan tärkeän asian esille nostamiseen.  

Oulun Sarjakuvafestivaalilla 15.11. julkistettava yhteisötaideteos koostuu 126 erillisestä kuvituksesta, joissa esiintyy monenlaisia hahmoja. Hahmot jakavat ajatuksia siitä, millaista on odottaa omaa vuoroa avun ja tuen saamiseksi. Teoksista muodostuu jono, mutta todellisen hoitojonon pituus on tällä hetkellä jopa nelinkertainen. Syyskuun 2024 lopussa 503 alle 23-vuotiasta lasta ja nuorta odotti psykiatrista hoitoa ja hoidontarpeen arviointia Pohjois-Pohjanmaalla.  

Taide, kulttuuri ja luova toiminta lisäävät mielen hyvinvointia 

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi terveyttä ja hyvinvointia koskeva erityinen haaste on erilaisten mielenterveyden häiriöiden nopea lisääntyminen. Erilaiset mielenterveysongelmat ovat keskeisiä työ- ja toimintakykyä heikentäviä tekijöitä.  

Taiteeseen ja kulttuuriin osallistuminen sekä niiden kokeminen edistää monin tavoin ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Taide- ja kulttuuritoimintaan osallistuminen kokijana ja/tai tekijänä ehkäisee psyykkisiä ja fyysisiä sairauksia. Lisäksi se auttaa selviytymään useiden akuuttien ja kroonisten sairauksien kanssa. Erityinen merkitys taiteella on mielen hyvinvoinnin tukemisessa. (Taikusydän, 2019).  

Taiteen ja kulttuurin hyvinvointia edistävistä vaikutuksista on olemassa runsaasti sekä kansallisia että kansainvälisiä tutkimuksia. Tutkimuksellisen näytön mukaan taide ja taiteellinen toiminta vaikuttaa positiivisesti mielen hyvinvointiin, mielenterveyteen sekä mielen sairauksista paranemiseen ja toipumiseen. (Näkökulmia taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista - Sitra) 

Tulla nähdyksi ja olla osallinen yhteisessä tekemisessä 

Taiteen ja kulttuurin kokeminen ja tekeminen on jokaisen oikeus. Useat kolmannen sektorin toimijat tuottavat erilaisia matalan kynnyksen palveluita ja toimintoja, joista yksi esimerkki on vapaaehtoisuuteen ja tasavertaisuuteen pohjautuva valtakunnallinen klubitalotoiminta.  

Nuorten Ystävät ylläpitää neljää Suomen pohjoisinta klubitaloa, joissa toteutetaan monipuolisia luovan toiminnan ryhmiä useita kertoja viikossa. Myös erilaisiin kulttuuritapahtumiin osallistutaan klubitaloilta oman turvallisen yhteisön kanssa. Lukuisat taide- ja kulttuurialan ammattilaisten kanssa yhteistyössä toteutetut projektit ovat tuoneet klubitalojen toimintaan sisällöllistä syvyyttä sekä nostaneet sote- ja taidekentän toimijat uudenlaisten yhteistyön mahdollisuuksien äärelle. 
 
Taiteen tekemisellä, osallistumisella ja taiteen tekemisen kautta nähdyksi tulemisella on ihmiselle itselleen valtava merkitys. Olipa taidemuoto mikä tahansa, antaa taiteen tekeminen ja kokeminen keinoja ja välineitä ilmaista tunteita, ajatuksia, omaan elämään liittyviä asioita ja henkilökohtaisia kokemuksia.  

Taiteen kautta voi tuoda esille myös jotain sellaista, jolle ei ole löytänyt sanoja tai muotoa muutoin. Taide antaa välineitä myös toisten kanssa toimimiseen, oppimiseen, omien vahvuuksien tunnistamiseen ja mahdollisuuden osallisuuteen. Taiteen kautta voi kertoa oman tarinansa. 

Oman kokemuksensa haluavat jakaa kaksi Nuorten Ystävien Klubitalo Pönkän jäsentä. Heistä molemmat osallistuivat Ajatuksia hoitojonossa -yhteisötaideteokseen omilla kuvituksillaan. Heillä molemmilla on henkilökohtainen kokemus siitä, millaista hoitojonossa oleminen on.  

”Jatkuvaa odottamista... Koko ajan epäselvyys siitä, missä mennään ja miten ne isot kuviot toteutuvat. Kyllähän se on hankala tilanne kestää.” -klubitalon jäsen 

Molemmat jäsenet korostavat sitä, kuinka tärkeää on itselle mielekkään tekemisen löytäminen ja oma, tuttu yhteisö, johon kokee kuuluvansa. Heille klubitalon säännölliseen taide- ja kulttuuritoimintaan osallistuminen on ollut avainasemassa oman arjen ja kuntoutumisen kannalta. 

”Välillä on voimavarat tiukoilla ja välillä on vähän parempi. Piirtämisen kautta saan asioita konkretisoitua ja tavallaan saan purettua paperille sen tuntemuksen, niin keventäähän se omaa mieltä. Se on sitten kerrottu siihen.” -klubitalon jäsen

Jokainen voi tehdä jotakin 

Kun ihminen ilmaisee itseään taiteen kautta, siitä seuraa vaikutuksia yksilölle itselleen, mutta taide vaikuttaa myös yhteiskunnallisella tasolla. Taide tuo näkyväksi yhteiskunnan huolia ja uhkia. Taiteella on mahdollisuus muuttaa maailmaa.  

”Minusta on tärkeää, jos tällä (yhteisötaideteoksella) voidaan vaikuttaa myös isompiin asioihin... Minunkin panoksellani on tässä merkitystä.” -klubitalon jäsen 

Loppujen lopuksi yksilötasolla kuka tahansa meistä voi vaikuttaa. Siihen ei tarvitse osata piirtää, laulaa tai tanssia. Siihen tarvitaan rohkeus kysyä, kuunnella, keskustella ja olla läsnä.  
 
KirjoittajaLahja Leiviskä (sosionomi YAMK, AmO, yhteisömuusikko) on Nuorten Ystävien Klubitalojen Pönkkä (Oulu), Tönäri (Kajaani), Roihula (Rovaniemi) ja Virtuaaliklubitalo Virkku -hankkeen (Pohjois-Suomi) klubitalopäällikkö. Leiviskä toimii myös organisaation kulttuurihyvinvointivastaavana. 
 

Ajatuksia hoitojonossa -teoksen toteuttamisen ovat mahdollistaneet Oulun Sarjakuvakeskus, Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sr, Nuorten Ystävät ry ja Hoivatie Oy ja Kulttuuritalo Valve. Teoksella otetaan kantaa nuorten mielenterveyskriisiin ja yhä pidentyviin hoitojonoihin.  
 
Ajatuksia Hoitojonossa -yhteisötaideteos on esillä Hallituskatu 5–7, Oulu, 15.-24.11.2024 välisen ajan. Yhteisötaideteoksen avajaisia vietetään Oulun Sarjakuvafestivaalilla 15.11.2024 klo 16. 

Lue lisää avajaisista: https://www.oulucomics.com/fi/fest/  
Livestriimi: Ajatuksia hoitojonossa -yhteisötaideteoksen ja Oulun Sarjakuvafestivaalin avajaiset - YouTube 

 
Lähteet: 
 
Taikusydän, 2019. Maailman terveysjärjestö WHO:n raportti taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista.  
 
Näkökulmia taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista - Sitra